Wanneer je de werkplaats van Spijkerbikes bezoekt, is het je vast opgevallen dat je langs het bedrijfspand van DAZO loopt. DAZO staat voor ‘Dit Adres Zoekt Ondernemers’ en is dé broedplaats van buurtinitiatieven binnen het Spijkerkwartier. Benieuwd welke initiatieven er, naast Spijkerbikes, nog meer te vinden zijn bij DAZO en wat zij wellicht voor jou kunnen betekenen? Lees dan snel verder!

Spijkerenergie 

Spijkerenergie stimuleert de wijk om energiemaatregelen te nemen. Het doel hiervan is het besparen en duurzaam opwekken van energie. Om dit te realiseren organiseren zij regelmatig informatieavonden voor buurtbewoners. Ook gaan zij bij bewoners langs voor warmtescans en om samen te kijken hoe er energie bespaard kan worden. 

BuurtKlusBedrijf 

Het BuurtKlusBedrijf is er voor alle klusjes die je zelf niet kan doen, geen tijd voor hebt of waar je simpelweg geen zin in hebt. Denk hierbij aan het snoeien van de heg of opruimen van de zolder. Ook energiebesparende klusjes, zoals tochtbestrijding of het plaatsen van raambekleding zijn aan de orde.

Het BuurtKlusBedrijf voor het DAZO gebouw in het Spijkerkwartier

BuurtBaanBureau

Het doel van BuurtBaanBureau is om inwoners de kans te geven om mee te doen in de maatschappij. Zingeving, sociaal contact, erbij horen en gewaardeerd worden om waar je goed in bent, zijn belangrijke aspecten in het leven. Het hebben van een baan en actief zijn in je omgeving zijn belangrijke bronnen hiervoor. Een ander initiatief dat hieronder valt is WijkBakkie. Iedere maandag en donderdag maken zij een rondje met de bakfiets om zwerfvuil in de wijk op te ruimen. 

WijkBakkie tijdens een cleanup in het Spijkerkwartier

Circulair Spijkerkwartier 

Eens in de zoveel tijd organiseert Circulair Spijkerkwartier een wijk-cleanup, waarbij gemiddeld 60 kilo afval uit de wijk wordt gehaald. Steeds meer buurtbewoners doen mee met dit initiatief. Er worden verschillende afvalstromen verzameld: glas, blik, metaal, plastic, peuken en restaval. Deze worden gescheiden van elkaar afgevoerd. 

Spijkerzwam

Sinds 2020 worden er bij Spijkerzwam oesterzwammen gekweekt op lokaal ingezameld koffiedik. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor vlees en het bovendien draagt het bij aan een circulaire economie. De oesterzwammen worden geleverd aan lokale restaurants en consumenten. 

De oesterzwammen van Spijkerzwam

Zoals je hebt kunnen lezen focussen de ondernemingen zich allemaal op iets compleet anders. Toch hebben ze ook allemaal één overkoepelend doel: bijdragen aan een circulaire, inclusieve en duurzame wijk(economie). Het is binnen DAZO het allerbelangrijkst dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, afkomst of ervaring. Op deze manier worden mensen samengebracht en krijgen zij de kans om stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Ook lopen ‘duurzaamheid’ en ‘milieuvriendelijkheid’ als groene, uhh, rode draad door alle initiatieven. 😉

Enthousiast geworden? Kom vooral eens langs in DAZO en bekijk de mogelijkheden. Want alleen samen komen we verder!