Het is je vast wel eens opgevallen; de ene Spijkerbikes fiets kost maar €150,-, terwijl de ander ruim €400,- kost. Welke factoren bepalen nou eigenlijk in welke prijsklasse een fiets valt? Lees het in deze blog!

Spijkerbikes is een buurtinitiatief in het Spijkerkwartier waarbij vrijwilligers en buurtbewoners zich inzetten om oude en/of kapotte fietsen een tweede leven te geven. Het kopen van een tweedehands fiets is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar scheelt ook in kosten. Bij Spijkerbikes is iedere fiets uniek en ook de prijzen lopen uiteen. Benieuwd naar hoe de prijs van een fiets wordt bepaald? Lees dan snel verder.

De eerste stap in dit proces is het ontvangst van de donatiefiets. Hierbij wordt allereerst gekeken naar de huidige staat waarin de fiets zich verkeert. Vaak zijn de banden, aandrijflijn, handvatten, verlichting en het zadel versleten of kapot. Deze worden vervangen door zoveel mogelijk tweedehands onderdelen. Uiteraard zijn deze tweedehands onderdelen van goede kwaliteit. Mochten er geen tweedehands onderdelen op voorraad zijn, dan worden er nieuwe onderdelen gebruikt. De banden worden over het algemeen altijd vervangen, omdat deze vaak droogtescheurtjes hebben of simpelweg versleten zijn. 

De uiteindelijke prijs van de fiets is opgebouwd uit drie onderdelen, namelijk:

Naast deze drie punten wordt er ook tijd en geld gereserveerd voor eventuele reparatie en/of vervanging van onderdelen die binnen de garantietijd kapot gaan. 

Vergeet niet dat alle fietsen van Spijkerbikes, ongeacht de prijs, uiteraard van goede kwaliteit zijn. Dus wat je budget ook is; bij Spijkerbikes kan iedereen meedoen!

Gazelle Spijkerbikes fiets